VENEEN VARUSTELU

vaustelu

Lähdimme hakemaan tukevaa venettä, jolla selviää Atlantin aalloilla pienellä ja kevytrakenteisella miehistöllä. Edellinen veneemme Sirena 38 oli kevytrakenteinen, nopea ja herkkä, kelivaihteluihin piti reagoida nopeasti tai purjehdusmukavuus kärsi. Koska turvallisuus ja mukavuus asetettiin tärkeimmiksi kriteereiksi, veneen vaihto tuli ajankohtaiseksi. Uudella veneellä tuli olla purjehdittavuutta. Uuden veneen haku aloitettiin netistä ja Ruotsi oli selkeästi alue, josta veneitä löytyi. Kävimme katsomassa useita veneitä. Lopuksi olivat Najad 39 ja Vindö 65 vastakkain. Vindö 65 tuntui soveltuvan meidän käyttöömme paremmin, hinnankin ollessa edullisemman, teimme kaupat Malmössa olevasta veneestä.

Päädyimme telakoimaan veneen lämpimään sisähalliin Loviisassa, koska ensimmäisenä talvena varusteluprojekti on melko mittava. Veneessä oli uusi Nanni diesel 50 hv, mutta muuten tekniikka oli vanhaa. Koska turvallisuus on tärkein kriteerimme, elektroniikka, joka veneeseen tulee, valitaan laadun ja toimivuuden, ei hinnan perusteella. Muutkin varusteet, jotka valmistetaan tai hankitaan, pitäisi olla kestäviä ja toimivia. Pyrimme tuplaamaan tekniikan, eli olisi varalaite tai muu varajärjestelmä kaikille laitteille.

Päädyin itse valmistettavaan tuuliperäsimeen, koska lukiessani matkakertomuksia, tuli usein vastaan tuuliperäsimen korjausoperaatioista tarinoita. Tutkiessani valmiita tuuliperäsinlaitteita, kaikki näyttivät jotenkin heppoisilta. Viimekesäisellä Itämerenkierroksella näin itse valmistettuja tuuliperäsimiä ja lähdin suunnittelemaan näiden kaikkien tietojen pohjalta tuuliperäsintä.

Ensi kesänä päästään testaamaan toimivuutta ja kestävyyskin selviää vuosien mittaan, varaosia tehdään kriittisimmiksi osiksi ennakoitujen kaveriksi.

Keulapotkurinkin asennus tuli ajankohtaiseksi syksyn laiturimanööverien kokemuksen perusteella. Kipparin ollessa kookkain 70 kg 175 cm, seuraavaksi kookkain on 155 cm nainen ja loputkin miehistöstä ovat tyttöjä, 16 v ja 6 v, voimat eivät tahtoneet riittää, kun piti lähteä laiturista sivutuulessa kylkikiinnityksestä. Myös pitkäkölisen veneen hallittavuutta piti parantaa kanavissa.

Muuta veneeseen hankittua varustetta seuraavassa listassa.

Garminin 3010 GPS/tutka plotteri, varalla Garminin käsi GPS (Garminin karttoja saa ostaa ja ladata netistä missä tahansa, tämä oli syy miksi valitsimme Garminin. Huomaa, että voit käyttää karttaa kahdessa Garminin laitteessa ostettuasi karttalisenssin. Et voi käyttää enää samaa karttaa kolmannessa laitteessa, vaikka vaihtaisit vanhan GPS:n uuteen.)

Ankkurivinssi on Vetus, koska keulapotkurikin on Vetus, näin ohjaus voidaan hoitaa yhdellä kauko-ohjaimella. Lisäksi kummassakin laitteessa on erillinen kiinteä ohjauslaite.

Lämmityslaite on Webasto Air Top 3500.

Aurinkopaneelit 3 kpl á 54 W (tuuligeneraattori jäi hankintalistalta pois tehottomuuden ja sen pitämän kovan äänen vuoksi).

Veneessä oli hyvä ”pappakuomu”, jonka päälle on valmistettu ”targakaari ” toisella levankikiskolla.

Eli isolle on kaksi skuutti -järjestelmää.

Hankimme myös kahdet sukelluslaitteet ja aggrekaatilla toimivan paineilmakompuran, joten

vapaa-ajan sukellus sekä mahdolliset vedenalaiset huollot onnistuvat.

 

Jatkossa varustamme venettä lisää, siitä sitten myöhemmin.

levankikaari

Yläpuolinen levankikaari ja aurinkopaneeli/tutkateline.

 

keulapotkuri

Keulapotkurin asennus.

 

keulapotkuri valmiina

Keulapotkuri valmiina haukkaamaan vettä.

 

keulapotkurin moottori

Keulapotkurin moottori.

 

tuuliperäsin valmiina

Tuuliperäsin odottaa veden halkomishetkiä.

 

sähkölaitos

Sähkölaitos.

 

valmiina veteen

Tavino 3, voisi vaikka mennä veteen.

Tuuliperäsimen testaus on tehty kesän 2007 aikana ja peräsinlavasta on tehty isompi, koska se ei ohjannut kunnolla isossa aallokossa, muuten mekaanisesti toimiva.

 

pukspröötti

Valmistettu puukströtti

 

pukspröötti

 

Ankkuritanko

Kehitin sisään-ja ulos liikuteltavan ankkuritangon ajatuksena, ettei ankkuri hakkaa veneen runkoon

.

Tavino Oy  Puh. 040 547 2984  Hannu Pöyry  


 

 

etusivulle